Update je cv!

Update je cv!

Wanneer was de laatste keer dat jij je cv een update hebt gegeven? 

 

 

Meestal updaten we ons cv pas wanneer we weer op zoek zijn naar een nieuwe baan of van baan willen wisselen. Uiteraard begrijpelijk, want het klinkt vaak als een hele klus om zo'n cv aan te passen. Gelukkig kun je met een paar kleine aanpassingen een verrassend grote impact maken.

We hebben hieronder een paar handige tips voor je op een rijtje gezet!

1. Verwijder oude banen

Als je hetzelfde cv al jaren gebruikt en elke keer nieuwe banen blijft toevoegen, kan het zijn dat je inmiddels een flinke lijst hebt. Wanneer je al 10 tot 15 jaar werkzaam bent is het waarschijnlijk slim om wat van je eerste baantjes, die niet meer relevant zijn, te verwijderen. Lees je cv van onder tot boven door en probeer te bedenken welke ervaring relevant zou kunnen zijn voor je toekomstig werkgever. Is de ervaring niet zo relevant (meer)? Dan maakt het je cv waarschijnlijk alleen maar rommelig.

2. Update je vaardigheden

Heb je een nieuwe cursus gedaan, doorgestudeerd of extra ervaring opgedaan bij je huidige werk? Dan is het een idee om een skills-, cursussen- of certificaten gedeelte toe te voegen. Lees je cv dus zorgvuldig door om te zien of alles erop staat. Tegelijkertijd is het, net als hierboven beschreven, wel van belang alleen relevante vaardigheden te noemen, want daar zoekt een werkgever naar.

3. Update de indeling

Je cv hoeft niet heel flitsend en opvallend te zijn (tenzij de baan waarvoor je solliciteert hier om vraagt, zoals bijvoorbeeld webdesigner/kunstenaar), maar toch is de vormgeving wel degelijk van belang. Het belangrijkste is dat je cv overzichtelijk en goed te lezen is. Dat betekent een lettertype kiezen die goed leesbaar is en genoeg ruimte tussen de stukken tekst. Vind je het lastig om het overzichtelijk te krijgen? Zoek dan eens op Google naar 'templates'. Dit zijn cv's die andere mensen gemaakt hebben en die jij kunt aanpassen naar jouw wensen!

Eventuele zoekwoorden die je bij 'templates' toe kan voegen zijn: het bestandstype waarin je wilt werken (word, pdf etc.) en/of het woordje free of gratis. Hoewel er prachtige cv's te vinden zijn waarvoor je moet betalen, zijn vaak de gratis cv's ook voldoende. Zeker als je er zelf wat tijd en aandacht in steekt.

(Het Engelse woord voor cv is 'resume', dit levert vaak wat meer resultaten op.)

4. Leesbaarheid

Hierboven al even genoemd, maar het is echt van belang dat je cv goed leesbaar is. Als het er rommelig uitziet trekt een werkgever vaak al een conclusie voordat hij überhaupt de inhoud gelezen heeft. Zorg er dus voor dat je:

  • Overal hetzelfde lettertype gebruikt;
  • Over dezelfde 'stijl' gebruikt (let hierbij op dikgedrukte tekst en de grootte van het lettertype);
  • Cv goed gecontroleerd is op spelfouten (vind je dat zelf lastig? Vraag dan een familielid/vriend(in) of gebruik de ingebouwde spelchecker van Word op je computer);
  • Zorgt dat er genoeg ruimte tussen de tekst is, het verschil tussen banen of opleidingen moet goed te zien zijn.

5. Zorg dat het met de juiste naam is opgeslagen

Probeer de bestandnaam van je cv anders te maken dan: "cv". Jij hebt misschien maar één bestand met die naam op jouw computer staan, maar de werkgevers/uitzendbureaus/recruiters hebben honderden bestanden met soortgelijke namen op hun computer staan. Zorg er dus voor dat je bestandsnaam begint met je voor- of achternaam en daarna "cv", "motivatie" etc.

Het is tevens een goed idee om jouw cv te versturen als een PDF bestand, op deze manier verspringt er niets als de ontvanger jouw bestand opent en kan er ook niets aangepast worden. Het meest gebruikte programma: Word, kan de bestanden via "Opslaan als" in een pdf omzetten. (Let op: bewaar ook altijd een Word bestand die je nog aan kan passen, van Word naar PDF gaat gemakkelijk, maar van PDF naar Word is een stuk moeilijker).

6. Nalezen

Ja zeker, nog een keer nalezen. Probeer je cv even weg te leggen en bekijk hem een uur later weer eens. Je zult zien dat er dingen uitspringen die je toch nog even wilt aanpassen. Wees ook niet bang om je cv aan te passen aan de werkgever waar je hem naar toe stuurt. 

 

We hopen dat je iets aan de bovenstaande tips hebt gehad! Mocht je nog wat extra informatie willen, stap dan even bij ons binnen voor een kop koffie. We staan je graag te woord!