'VAR wordt afgeschaft en de BGL komt er niet'

'VAR wordt afgeschaft en de BGL komt er niet'

'De VAR wordt afgeschaft en de BGL komt er niet', zo laat staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën weten. In zijn nieuwe voorstel gaat de fiscus werken met overeenkomsten per sector waarbij opdrachtgever en zzp'er samen verantwoordelijk zijn voor een zuivere arbeidsrelatie. Bovendien komt er zekerheid vooraf over hoe de fiscus de arbeidsrelatie tussen zzp'er en opdrachtgever beoordeelt.

               'VAR wordt afgeschaft en de BGL komt er niet'Foto: ANP

Minder papierwerk voor zzp'ers, opdrachtgevers én voor de Belastingdienst. Dat is de kern van afspraken die staatssecretaris Wiebes heeft gemaakt met werkgevers, zzp-organisaties en vakbonden over de opvolger van de VAR-verklaring.
VAR vervangen Wiebes wilde die voor zzp'ers en freelancers noodzakelijke VAR vorig najaar vervangen door een nieuwe Beschikking geen loonheffingen (BGL). Maar Wiebes kreeg op zijn eerste plan zoveel kritiek vanuit de Tweede Kamer en van maatschappelijke organisaties dat hij om de tafel ging met die organisaties om te praten over een alternatief. Zij kwamen vervolgens met een aanbod 'dat ik niet kon weigeren', zegt de VVD-staatssecretaris tegen het ANP in een toelichting op de brief die hij maandag naar de Kamer stuurt.